background
„We koesteren de ruimte, het landschap, de natuur en de groene omgeving.“
„Energie is echt een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.“
„De kracht van water, daar kan je gebruik van maken.“
  • „We koesteren de ruimte, het landschap, de natuur en de groene omgeving.“
  • „Energie is echt een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.“
  • „De kracht van water, daar kan je gebruik van maken.“

Thema 4 - Voedsel en landbouw

We staan er nauwelijks bij stil hoe en waar ons dagelijks voedsel wordt geproduceerd. Sperziebonen uit Senegal, tonijn uit de Indische Oceaan, bronwater uit de Alpen, noem maar op. In de supermarkt is het hele jaar door alles verkrijgbaar.  Onze voedselvoorziening is een mondiaal  fenomeen geworden, voor een belangrijk deel beheerst door grote multinationale bedrijven en grote winkelketens. De afstand tussen producent en consument is groot.

Voor de productie en vooral ook voor het transport zijn veel water, energie en hulpstoffen nodig. Kleine boeren uit zowel ontwikkelingslanden en rijke landen komen er niet meer aan te pas.

Elke beweging kent zijn tegenbeweging. Dat geldt ook voor de voedselproductie. We zien een groeiende belangstelling voor Fair Trade, diervriendelijke-, biologische-, en streekproducten. Zowel boeren als burgers komen tot nieuwe initiatieven om de afstand tussen producent en consument te verkleinen. Meer voedsel uit eigen streek en zelf (of samen) een deel van je eigen voedsel produceren. Kan dat ook in Borsele?