background
„We koesteren de ruimte, het landschap, de natuur en de groene omgeving.“
„Energie is echt een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.“
„De kracht van water, daar kan je gebruik van maken.“
  • „We koesteren de ruimte, het landschap, de natuur en de groene omgeving.“
  • „Energie is echt een sleutelfactor voor duurzame ontwikkeling.“
  • „De kracht van water, daar kan je gebruik van maken.“

Duurzaam Diekendamme genomineerd voor P-Nuts Award

Datum: 23 March 2013

Het project ‘Duurzaam Diekendamme’ van het Land van Borsele en het Zeeuws Klimaatfonds is genomineerd voor een nationale duurzaamheidprijs. De P-Nuts Awards is dé vak- en publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan lokale, duurzame energie-initiatieven.

Op 16 april 2013 worden voor de derde keer de P-NUTS Awards in Amsterdam uitgereikt aan de voorlopers en koplopers op het gebied van lokale duurzame energie. De afgelopen jaren zien steeds meer lokale duurzame energie-initiatieven het licht en dat was te merken aan het aantal inzendingen –dat waren er twintig meer dan vorig jaar. De jury, onder leiding van juryvoorzitters Jacqueline Cramer (hoogleraar Duurzaam Innoveren Universiteit Utrecht) en Marjan Minnesma (directeur Urgenda), gaven twintig nominaties aan in totaal vijftien initiatieven.

De 59 inzendingen voor de P-NUTS Awards 2013 komen van initiatiefnemers uit heel Nederland, waarvan één zich richt op het buitenland. Naast de vele burgerinitiatieven zijn er ook veel nieuwe ondernemersinzendingen voor de P-NUTS Awards en veel samenwerkingsverbanden tussen overheid, ondernemers en burgers.

De initiatiefnemers konden inzenden in vier categorieën: mooiste idee (nog niet gerealiseerd), mooiste ondernemersinitiatief, mooiste burgerinitiatief en mooiste overheid/instellingeninitiatief. Het project Duurzaam Diekendamme is met twee andere projecten genomineerd in de categorie ‘Mooiste initiatief van overheid en/of instelling’. Het Land van Borsele en het Zeeuws Klimaatfonds werken in dit project immers samen met de gemeente Borsele en dorpsteams.

Het dorpsteam van Baarland werd in december winnaar van de wedstrijd voor het beste plan voor een duurzaam dorp. Met de twee andere genomineerde teams (van Nisse en Ovezande) is inmiddels een samenwerking op gang gekomen. Op dit moment wordt verkend of de oprichting van een energiecoöperatie voor heel Borsele mogelijk is.

Alle initiatieven komen in aanmerking voor De Oranje Energie Publieksprijs: een aparte prijs voor het initiatief dat de meeste stemmen van het publiek weet te verwerven. Iedereen kan hiervoor een stem uitbrengen via www.p-nuts.nu/inzenden . Duurzaam Diekendamme staat als nummer 5 op de lijst. Wij nodigen iedereen natuurlijk uit om een stem op Duurzaam Diekendamme uit te brengen.